test
20 C
Vinkovci
Četvrtak, 20 lipnja, 2024.
NaslovnaAktualnoDaruvarska Pivska torta nudi najbolje od ukusa ljubiteljima čokolade i craft piva

Daruvarska Pivska torta nudi najbolje od ukusa ljubiteljima čokolade i craft piva

- Oglas -

U sklopu ovogodišnjeg Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera, kojemu smo imali priliku nazočiti protekli vikend u Daruvaru i Bjelovaru, kao posebno događanje bio je posjet proizvodnom pogonu daruvarskog Pekarskog obrta Imako, u kojem nam je glavna slastičarka Biserka Hrabec demonstrirala sve faze pravljenja Pivske torte, delicije u kojoj se sljubljuju čokolada i, dakako pivo i to ne bilo kakvo, nego Stout 4.2. 5th Elementa.

No, prije same torte, nešto i o Pekarskom obrtu Imako čiju nam je 99-godišnju tradiciju postojanja i rada predstavila pripadnica četvrte generacije vlasnika Pekarskog obrta iz obitelji Kolaček, Matea Kolaček Šaravanja.

“U samom obrtu zaposleno je 28 djelatnika. Osnovani smo 1923. godine i jedan smo od najstarijih obrta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Moj otac, Josip Kolaček, upravlja obiteljskim obrtom od 1988. godine, nakon što ga je dvije godine ranije u posao uveo njegov otac, a moj djed Vladimir”, kazala je Matea Kolaček Šaravanja.

Danas Imako proizvodi sve što se od brašna poželjeti može, slano i slatko, a u kvalitetu sitnih svatovskih kolača i sami smo se imali priliku uvjeriti, kao i u okus Pivske torte uz opći zaključak kako čokolada i pivo, u pravoj kombinaciji, a ovdje je upravo o tome riječ, daju specifičan okus koji se po dobru dugo ne zaboravlja.

A što sve ide u Pivsku tortu pobrojala je glavna slastičarka Biserka i to po redu: jaja, šečer, ulje, pivo, daruvarsko tamno, naravno, kakao i oštro brašno. O omjerima nije htjela prozboriti niti riječi, jer je u pitanju tajni recept za tortu po kojoj je pekarnica Imako nadaleko poznata u daruvarskom kraju.

“Ovu tortu pravimo uglavnom po narudžbi jer je specifična. Dosta je tražena jer ljudi žele isprobati nešto novo, a mnogi se vraćaju i žele upravo Pivsku tortu. Mislim da ju mi u ovome kraju jedini pravimo, a da bi bila stvarno ukusna potrebno je dobro odvagnuti količinu čokolade i piva”, priča Biserka dok rutinom razbija i dodaje jedno po jedno jaje u posudu od miksera.

Na pitanje o vrsti piva koja se dolijeva u nadjev, kaže kako je u ovom slučaju to daruvarsko pivo, Stout 4.2. od 5th Elementa koje se pokazalo idealnim u kombinaciji s čokoladom.

Inače, Stout 4.2. je craft pivo linije 5th Element koje predstavlja zemlju. Izrazito je crne boje te u potpunosti naglašava dubinu zemlje iz koje ječam preuzima svoje arome. Karakterizira ga intenzivna aroma kave i crne čokolade koju nakon ispijanja upotpunjuju gorčina hmelja i aroma cikorije. Povećani sadržaj alkohola ovog FOREIGN EXTRA STOUTA dobro je balansiran sa sladnim aromama i čini ovo pivo okrepljujućim osobito ako se dijeli. Odlično se slaže s burgerima, steakom i mesom s roštilja, desertima od tamne čokolade te tvrdim sirevima intenzivnog okusa.

Pekarski obrt Imako pokazao se kao odličan domaćin, a zahvala ide i direktorici Turističke zajednice Daruvar Papuk Ivani Plažanin Vuković koja je inicirala posjet novinara ovoj pekarnici te svakako neumornom kolegi novinaru Goranu Gazdeku, osnivaču i organizatoru Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera.

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -