test
19 C
Vinkovci
Četvrtak, 20 lipnja, 2024.
NaslovnaAktualno41. Konji bijelci: Nema sela nad Babine Grede

41. Konji bijelci: Nema sela nad Babine Grede

- Oglas -

U organizaciji Konjogojske udruge iz Babine Grede, koja ove godine slavi 80 godina postojanja i djelovanja, na babogredskom danas su 41. Konji bijelci, jedna od najstarijih manifestacija tradicijske kulture u Slavoniji, po kojoj je Babina Greda nadaleko poznata.

Manifestacija je započela mimohodom jahača i defileom svatovskih zaprega ulicama Babine Grede. Povorka od 26 zaprega, ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima, zaustavila se na hipodromu, gdje su ove godine iznimno, najljepšima proglašene sve zaprege.

Brojne posjetitelj i natjecatelje pozdravio je načelnik općine Babina Greda Josip Krnić ustvrdivši kako i ovogodišnji Konji bijelci potvrđuju kako je Babina Greda odana tradiciji konjogojstva, a potom je manifestaciju otvorenom proglasio saborski zastupnik, Goran Ivanković. Među uzvanicima bili su i izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Zdravko Tušek, europarlamentarka Biljana Borzan te vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je odao priznanje Babogredcima što ustraju u očuvanju tradicije.

“Nema veće ljubavi od ljubavi prema baštini i tradiciji, a vi Babogredci znate kako se ona čuva”, poručio je Dekanić.

Prigodnim riječima obratio se i češki veleposlanik u Hrvatskoj Milan Hovorka.

Održana su tradicionalna natjecanja u nekoliko vještina, koje su nekad bile uobičajeni i svakodnevni poslovi, poput sklapanja kola, uprezanja konja, vezanja konjskih repova, vožnje kola na paliji i tekličkom jahanju.

Priredba Konji bijelci dio je manifestacije “Nema sela nad Babine Grede”, u sklopu koje će se večeras održati glazbena priredba Bećarfest, kojoj će nazočiti i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Foto: Alen Kunst
- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -