test
19 C
Vinkovci
Četvrtak, 20 lipnja, 2024.
NaslovnaAktualnoŠest pješačko-planinarskih staza - novi turistički proizvod Vukovarsko-srijemske županije

Šest pješačko-planinarskih staza – novi turistički proizvod Vukovarsko-srijemske županije

- Oglas -

Šest staza, od čega četiri vode do najistočnije kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice, ukupno više od 80 kilometra čistog užitka – novi turistički proizvod Vukovarsko-srijemske županije nudi savršen spoj rekreacije i hedonizma.

S 253 metra nadmorske visine nije najviša, ali je najistočnija kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Skandala je smještena u srcu Srijemskog vinogorja na magičnoj Fruškoj gori iznad Iloka. Prekrasni pitomi pejzaži i pogled na nepregledne vinograde vrijede svakog koraka. Planinarski pečat značajan planinarima, predah u nekoj od vinarija uz čašu vrhunskog vina, druženje s omiljenom ekipom i boravak na otvorenom, razlog su više da se zaputite na istok Hrvatske, odaberete sami svoj ritam i uživate u čistom zraku.

Foto: Đuro Karalić

Od šest novih obilježenih i trasiranih pješačko-planinarskih staza, čak četiri vode preko Skandale. Dvije staze po njoj nose ime, dulja ima 14 kilometara, kraća devet, obje su kružne, kreću od vidikovca Vukovo, vode vinogradima do najvišeg vrha Liske na 297 metara nadmorske visine i preko Skandale, vraćaju se na početnu točku.

Od Bapske do Principovca vodi 22 kilometra duga staza, ujedno i najdulja od ovih šest. Tko se odluči za nju krenut će putevima Odescalchija, poznate iločke kneževe obitelji koja je baš na ladanjskom imanju Principovac 1710. zasadila prve trsove traminca. U ljepoti vinograda i čaši traminca uživat će i oni koji prođu 17 kilometra dugom stazom Lovka – Radoš, koja vodi najistočnijim hrvatskim naseljem i vinogorjem.

U tišini Srijema uživat ćete i na 12 kilometara dugoj stazi Slovačka kuća koja vodi od Radoša do Liske, a do najvišeg vrha kroz vinograde i šume vodi i 6,5 kilometara duga staza koja kreće s Principovca i jedine su staze koje ne prolaze Skandalom.

„Osim planinarima, biciklistima, rekreativcima i sportašima, šest novih pješačko-planinarskih staza atraktivno je i svim ljubiteljima prirode, ali i ljubiteljima vrhunskih vina. Staze prolaze poznatim vinogorjima poput Principovca, Vukova i Radoša, uređene su, obilježene, trasirane, mapirane i nadovezuju se na već postojeće dobro znane pješačke i biciklističke staze Srijema i Slavonije. Novi turistički proizvod Srijema i Slavonije rezultat je uspješne suradnje Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog planinarskog društva Cibalia iz Vinkovaca čiji članovi redovito planinare ovim prekrasnim krajem“, ističe Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije i dodaje kako je u planu daljnje označavanje novih pješačko-planinarskih ruta ostalim atraktivnim predjelima županije.

Foto: Đuro Karalić

Promo/A.K.

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -