Osijek će 13. i 14. listopada biti domaćin 2. Kongresa održivog razvoja zdravstvenog turizma

U Kongresnom centru Nadbiskupijskog vikarijata u Osijeku, 13. i 14. listopada održat će se 2. Kongres održivog razvoja zdravstvenog turizma, u organizaciji LUX Promocije i Glasa Slavonije pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Ministarstva zdravstva, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova
Europske unije i drugih.

Kongres je mogućnost za otvaranje Istočne Hrvatske novom gospodarskom rastu putem pružanja zdravstvenih usluga u turizmu, poručuju organizatori u najavi kongresa dodajući kako je cilj organizatora i svih koji sudjeluju u realizaciji
Kongresa edukacija i informiranje putem stručnih predavanja, poticanje argumentirane rasprave kako bi se istaknuli potencijali zdravstvenog turizma gdje Slavonija, Baranja i Srijem imaju jednaku mogućnost razvoja kao i ostatak Hrvatske te povezivanje i rasta dionika turističkog sektora u budućnosti te su pozvani svi da pruže svoj doprinos.
Poručuju, kako Hrvatska ima bogatu tradiciju zdravstvenog turizma u Europi zbog obilja svojih prirodnih ljekovitih činitelja, koji su ogroman kapital i potencijal za daljnji razvitak turizma općenito.

U Hrvatskoj su već u antičko doba djelovale Aquae Balissae (Daruvarske toplice), Aquae Vivae (Krapinske Toplice) i Aquae Iasae (Varaždinske Toplice). U rimsko doba također su se koristili mnogi izvori naših termomineralnih voda i peloida. U njima su sagrađena kupališta za odmor, liječenje i oporavak rimskih vojnika, bogataša i običnih ljudi.
U prošlosti, kao i danas, česta su putovanja u lječilišta ili destinacije čija je primarna svrha održavanje zdravlja. Hrvatsku stoga valja promatrati i kao inovativno turističko odredište, konkurentnu destinaciju zdravlja, ukazuje Sunčana Matić, iz LUX Promocije, organizator Kongresa.

Na kongresu će govoriti eminentni stručnjaci s područja zdravstva i turizma poput mr. sc. Hrvoja Peze, predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine, koji će na panelu uvodničara i moderatora doc. dr. sc. Ivana Kelića, prodekana za nastavu Ekonomskog fakulteta u Osijeku govoriti o upravljanju rizicima i mogućnostima u zdravstvenom turizmu,
odnosno što je potrebno da Hrvatska postane destinacija zdravlja. Panelisti su i doc.dr.sc. Ivana Stanić, OBŽ, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, Gojko Mavrinac, Trade Air, urednik portala Croatian Aviation, Tajana Rogulja, direktorica Turističke zajednice grada Osijeka. Pozitivan primjer turnover projekta u javnom zdravstvu Republike Hrvatske, prezentirat će doc. dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Rovinj. Izv.prof.prim.dr.sc. Vesna Šendula-Jengić, ravnateljica Psihijatrijska bolnica Rab održat će
predavanje na temu emocionalnog zdravlja i zdravstvenog turizma. Poveznicu zdravstvenog turizma i kvalitetne prehrane – benefita za ljudsko zdravlje prezentirat će prof.emer.dr.sc.dr.h.c. Gordana Kralik, izv.prof.dr.sc. Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Sveučilište Osijek.
Dr.sc. Željko Rotim, predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu govorit će o aktualnoj temi, trendovima estetske medicine u Hrvatskoj i svijetu.


Organizatori posebno vrijednim za zdravstvo Hrvatske nalaze panel što će se održati 14. listopada pod nazivom: Organizacijska kultura i ljudski resursi za vrijeme pandemije – nove strategije upravljanja, uvodničar i moderator je dr.sc. Miroslav Sikora. Panelisti: doc.dr.sc. Marinko Rade, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Rovinj, doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC Osijek, doc.dr.sc. Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje i Ratko Vuković, univ.spec.oec, ravnatelj Daruvarskih toplica – Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju otvaraju godinama zanemarivana pitanja stajališta o društvenom učinku organizacije poduzeća i standardiziranja tehnike rada zaposlenika, utjecaja stresa zbog radnog mjesta na mentalno i zdravlje općenito, posebno vidljivih u ovim specifičnim vremenima pandemije.

Kako bi se ponudile optimalne smjernice, npr. podizanja znanja i vještina zaposlenika u zdravstvenom sustavu, stvaranja kulture povjerenja na radnom mjestu koja podiže i razinu odgovornosti, neposredne supervizije rada s ciljem preveniranja bolovanja u budućnosti i postizanja kvalitetnijih poslovnih rezultata, uz realizaciju Kongresa istovremeno provodi se anketa među zdravstvenim djelatnicima u Slavoniji kako bi panelisti imali relevantnu, svježu statistiku za raspravu. Ciljevi panela su uz pozitivne primjere iz prakse, ponuditi strategije poslovnog razvoja od inicijalnog do finalnog stanja s fokusom na rezultate te osobni rast i napredak pojedinca i radnog kolektiva. Kongres je namijenjen institucijama i tvrtkama svih veličina iz sektora zdravstva i turizma, lokalnoj samoupravi, samostalnim poduzetnicima, predsjednicima uprava i članovima nadzornih odbora, ravnateljima, direktorima, menadžerima, studentima i svima zainteresiranima za razvoj teme i stvaranje novih poslovnih kontakata.

Generalni pokrovitelj je Grad Osijek, pokrovitelji Osječko-baranjska županija, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ACAP, uz partnerstvo Turističke zajednice grada Osijeka te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. Kongres će se zbog A1 razine sudionika i koncepta programa održati uživo. Sukladno preporukama Stožera za civilnu zaštitu RH, s obzirom na epidemiološku situaciju ograničen je i broj sudionika. Sudjelovanje na Kongresu moguće je isključivo uz predočenje EU COVID potvrde o cijepljenju.
Opširnije informacije: info@lux-promocija.com