asd
25 C
Vinkovci
Subota, 20 srpnja, 2024.
NaslovnaAktualnoPokladni jahači u Županji najavili 55. Šokačko sijelo

Pokladni jahači u Županji najavili 55. Šokačko sijelo

- Oglas -

Više od 120 konjanika projahalo je u nedjelju ulicama Županje u sklopu tradicijskog običaja pokladnog jahanja, kojim je ujedno najavljeno i ovogodišnje, 55. Šokačko sijelo, koje se održava u tome gradu do 1. ožujka pod geslom “Jedva čekam da poklade dođu”.

Foto: Đuro Karalić

Pokladne jahače u središtu Županje pozdravio je gradonačelnik Damir Juzbašić da bi pred velikim brojem okupljenih građana bio uprizoren i običaj iz vremena Vojne krajine, kada su Turci znali konjima prijeći rijeku Savu i pokušati ukrasti pokoju ovdašnju djevojku, ali bi ih presresti hrvatski graničari koji su u to vrijeme čuvali granicu na Savi, koja je Habsburško carstvo dijelila od turskog te su djevojku vratili njezinoj obitelji. Pokladno jahanje u Županji organizirala je Konjogojska udruga “Stari graničar”.

Po riječima Marka Maroševca, predsjednika Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje, koja je organizator županjskog pokladnog jahanja, veliki broj i jahača, ali i građana okupljenih u središtu grada dokaz je da narodna tradicija živi u Županji i ne treba strahovati za očuvanje tradicijskih običaja.

Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine i vezan je povijesno uz područja uz rijeku Savu, a pojedina su ga slavonska mjesta održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata te ustanovljen i u mjestima u kojima ga povijest ne pamti.

Foto: Đuro Karalić

L. Draženović

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -