11 C
Vinkovci
Petak, 19 travnja, 2024.
NaslovnaAktualnoReportaža iz Budimpešte: Grad koji svakako treba posjetiti i vidjeti spoj modernoga...

Reportaža iz Budimpešte: Grad koji svakako treba posjetiti i vidjeti spoj modernoga i bogate povijesti

- Oglas -

Budimpešta, glavni grad susjedne Mađarske, tijekom proteklih godina postao je jedan od gradova koji svakodnevno obilazi na tisuće turista iz Europe među kojima su i brojni turisti iz Hrvatske. Vidi se to i po brojnim autobusima hrvatskih registracijskih oznaka koji se mogu vidjeti po cijelome gradu. Za turiste iz Slavonije treba znati kako je Budimpešta od Osijeka udaljena nekih 300-ak kilometara. Kada se odlučite na putovanje svakako se preporuča voditi i računa o graničnom prijelazu na koji se ide kako ne bi zaglavili u autobusu. Prijelaz u Mađarske odvija se i dalje po starom običaju, odnosno svi putnici moraju izaći van kako bi im se pregledali dokumenti. Covid potvrde na ulazu u Mađarsku nitko ne traži.

Ulica Vaci

Sama Budimpešta je grad koji se svakako treba vidjeti i gdje se ima što vidjeti. Grad u kojemu se živi preko 1.100 godina i koji ima nešto manje od dva milijuna stanovnika prepun je najrazličitijih sadržaja za sve uzraste. Ukoliko se radi o grupnom putovanju od velike važnosti je da imate kvalitetnog vodiča koji bi vam ispričao dijelove bogate povijesti grada ali i odveo na najznamenitija mjesta. Budimpešta ima brojne trgove koji su iznimno uređeni i gdje svaki od njih ima svoju priču. Isti je slučaj i s dva dijela grada, Budimom i Peštom, koji su se ujedinili u tako stvorili Budimpeštu. Inače, Budim je brdoviti dio grada gdje možete obići i znamenitu tvrđavu gdje se i danas nalazi ured predsjednika Mađarske. Budim je Dunavom podijeljen od Pešte koja se nalazi na nizinskom dijelu grada i koja danas ima veći broj stanovnika. U Budimu dominira tvrđava koja je na prvi pogled impresivna. Zidine s tvrđave nude prelijep pogled na Peštu. Budim nudi i niz sadržaja tako da turisti imaju što vidjeti. Najviše pozornosti izaziva crkva Sv. Matijaša koja se ističe po svakom pogledu.

Crkva Svetoga Matijaša se nalazi u Budimu

Pešta je pak priča za sebe. Nizinski dio grada prepun je objekata nastalih u vrijeme Austro – ugarske. Tako jezgrom grada dominiraju stare zgrade od kojih se ne zna koja je ljepša. Obilaskom grada možete vidjeti i zgradu nekadašnjeg KGB-a, nazvanu “Teror“. Na fasadu zgrade se nalaze fotografije građana koji su u vrijeme okupacije SSSR-a dovedeni u tu zgradu i od kada im se gubi svaki trag. Tu je i glavna gradska tržnica, trg heroja, gradski park, Margitin otok… Budimpešta je grad koji je jako okrenut prema Dunavu gdje se ističu brojni mosti koji spajaju dvije obale i dva dijela grada. Malo je poznato kako je Budimpešta prvi grad u Europi koji je imao metro. On je izgrađen 1896. godine i danas je funkciji. Kao i svaka metropola Budimpešta nudi i brojne svjetski poznate robne marke gdje se može kupiti sve i svašta. Središnji dio Adventa u Budimpešti nalazi se u jednoj od najpoznatijih gradskih ulica – ulici Vaci. Tu je niz prodavaonica, kafića, restorana ali i adventske kućice. One su, radi epidemije korona virusa, ograđene niskom ogradom i unutar toga kruga se može ući samo uz predočenje covid potvrde. Unutar toga dijela platiti se može samo karticom. Odmah preko puta ograde, gdje se nalazi i puno veći broj građana, ne traži se nikakva potvrda. Tu se nalazi i središnji dio Adventa koji turistima nudi sve ono uobičajeno. Ukoliko posjećujete Budimpeštu u vrijeme Adventa svakako je preporuka posjetiti Advent i, ako ništa drugo, prošetati. Tijekom posjete Budimpešti, u bilo koje doba godine, preporuka je svakako provozati se Dunavom i to noću. Tijekom vožnje od nešto manje od sat vremena može se vidjeti sva ljepota grada. Taj dio je, po mnogima, i najatraktivniji dio turističke posjete gradu. Vožnja se plaća deset eura po osobi s tim da djeca do 10 godina ne plaćaju kartu. Jedna od znamenitosti mađarske metropole je i Tropicarium koji se nalazi u tržnom centru Campona. U Tropicariumu se mogu vidjeti morski psi, raže, razne morske ribe ali i druge životinje poput zmija, zamoraca, škorpiona… Ulaz po osobi se plaća 7,5 eura uz popust za djecu i umirovljenike.   

Zeleni most

Treba napomenuti i kako se smještaj može relativno lako naći jer je u gradu niz hotela. Cijene po sobi se kreću od nekih 25 eura pa naviše. Kada smo kod cijena one su pak posebna priča i ako mislite da ćete proći jeftino u krivu ste. Savjetujemo da izbjegavate sami centar grada, ulicu Vaci i ponudu iz adventskih kućica. Primjera radi čaj se tamo naplaćuje nekih 20-ak kuna i više, a čašica rakije ide i do 30 i više kuna. Langošica sa nekoliko komada kobasice košta 50 kuna, štrudla s višnjom 22 kune, a porcija piletine s krumpirom i povrćem 100 kuna po porciji. Stoga savjetujemo da, ako ne želite da vas „oderu“ jedete izvan centra grada gdje tako možete kompletan meni, s juhom i mesom, platiti 70 kuna po osobi.

Morski pas u Tropicariumu

Najviše zamjerki od turista se može čuti na račun odnosa trgovaca prema gostima. Naime, većina njih ne govori engleski te se prilično teško možete sporazumjeti tako da vrlo često ne dobijete ono što naručite. Svjedočili smo i slučaju kada se konobar, koji nije razumio engleski, jednostavno se bez ijedne riječi okrenuo i otišao dalje. Nekoliko minuta kasnije došla je konobarica s kojom smo se ipak nekako uspjeli sporazumjeti.

Pogled s Dunava na zgradu parlamenta

Sve u svemu Budimpešta je grad koji svakako treba posjetiti te se iz prve ruke uvjeriti koliko je Austro – ugarska nekada bila jaka i bogata država.

Ivan Matić

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -