asd
28 C
Vinkovci
Petak, 19 srpnja, 2024.
NaslovnaAktualnoU Voćinu svečano otvoren futuristički Geo-info centar o Papuku

U Voćinu svečano otvoren futuristički Geo-info centar o Papuku

- Oglas -

Interaktivni multimedijalni centar, 3D dvorane, projekcije i prezentacije na ekranima, samo su dio onoga što nudi novi Geo-info centar u Voćinu na Papuku. Od prvog dana nove godine u ovom živopisnom mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji moći ćete otputovati daleko u prošlost i otkriti kako je nastao naš planet, ali i doznati sve o povijesnom i geološkom razvoju najpoznatije slavonske planine. Doživjeti podzemlje Papuka, osjetiti ozračje špilja i jama, susreti se s nosorozima, sabljastim mačkama na miocenskom kopnu ili s miocenskim psinama u nekadašnjem Panonskom moru, poseban je doživljaj.

Modeli, skulpture i fotografije zanimljivih živih bića te priča o sedam povijesnih razdoblja na postavima biologije i arheologije upoznat će vas sa životom na Papuku koji je najvećim dijelom Park prirode, a zbog iznimne geološke važnosti i UNESCO geopark.

Foto: Kristijan Toplak

„Papuk je, uz rijeku Dravu, jedan od naših najjačih aduta, a oba područja nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Voćin inače godišnje posjeti oko 100 tisuća gostiju čiji je glavni motiv dolaska marijansko Svetište Gospe Voćinske. Otvorenje ovog posjetiteljskog centra u Voćinu sa svim njegovim sadržajima bit će povod dolaska mnogih novih posjetitelja što će u konačnici nedvojbeno pozitivno utjecati na razvoj turističkog poduzetništva“, kaže Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije.

Foto: Kristijan Toplak

Ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac ističe kako je izgradnja Geo-info centra vrijednog oko 40 milijuna kuna dio projekta „Geopriče UNESCO geoparka“.

„Geopriče UNESCO geoparka do sada je najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Investicija je vrijedna više od 90 milijuna kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je ostatak sredstava uložio Park prirode Papuk. Geo-info centar u Voćinu, koji je inače jedan od dva službena ulaza u Park prirode, odlična je polazišna točka za upoznavanje s geološkom, biološkom i kulturnom baštinom Papuka“, kaže Jurenac.

Link na fotografije: https://app.box.com/s/nfikq708pgbb3v8yvu86zhvvv6uknaq8

Više: http://www.tzvpz.hr/

Alen Kunst

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -