9 C
Vinkovci
Petak, 19 travnja, 2024.
NaslovnaAktualnoBošnjaci: Festival suvremene šokačke avangarde nastavlja svoj hod, nudeći nove inovativne sadržaje

Bošnjaci: Festival suvremene šokačke avangarde nastavlja svoj hod, nudeći nove inovativne sadržaje

- Oglas -

BOŠNJACI, Mještani Bošnjaka već su navikli da na blagdan zaštitnika svoga mjesta, sv. Martina, koji se slavi 11. studenog, osim tradicionalnog kirbajskog ugođaja i svega što on podrazumjeva, imaju i jedan kulturni sadržaj koji im četvrtu godinu zaredom nudi Festival suvremene šokačke avangarde u vidu izložbe “Realizam ćorava sokaka vol. IV”. koji će se ove godine održati u prostoru nedavno otvorene Slavonske kuće.

Prve godine je to bio Šumarski muzej, a drugu i treću stara napuštena šokačka kuća koja se za potrebe izložbe uredila i
prenamijenila. Svake godine izložba je poprimala i širi kulturni program mimo same izložbe, pa je tako druge i treće godine upriličen koncert i plesnjak. Inspirirani dobrim odazivom i odličnim komentarima za takve događaj, tendencija je organizatora proširiti umjetničku ponudu, s obzirom na to da “Realizam ćorava sokaka” ima veliki potencijal postati kulturna tradicija i prerasti u svojevrsni „art festival“.

Organizaciju čitavog događaja podržava Savjet mladih Općine Bošnjaci i Odjel za kulturu Općine Bošnjaci pružajući
financijsku, organizacijsku i logističku potporu. Bogat program sadržavat će različite umjetničko-kreativne radionice za odrasle i djecu, radionica tradicionalnog šaranja tikvica, dramske radionice i radionice poezije i književnog stvaralaštva, oslikavanja grafita i zaštitnih maskica (promicanje poštivanje restriktivnih mjera zbog pandemije COVID-19), prikazivanje prigodnih kratkih filmova različitih žanrova vezanih za kulturnu baštinu Srijema i Slavonije, izložbe gostujućih umjetnika koji svojim umjetničkim habitusom teže spajanju folklorne i moderne umjetnosti, koncerte tradicionalne tamburaške i rock glazbe kao i održavanje zabavnih kvizova.

Dugoročni cilj je da kroz nadolazeće godine ovaj Festival suvremene šokačke avangarde postane prepoznati i van granica županije i Slavonije, te izraste u jedinstveni kulturni događaj moderne šokačke kulture u Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica, poručuju u ime festivala, akademski slikar Mislav Lešić i predsjednik Savjeta mladih Općine Bošnjaci Dominik Hudolin.

“Realizam ćorava sokaka”, kao nesvakidašnji seoski kulturni događaj, prije četiri godine je krenuo kao samostalni izložbeni projekt Mislava Lešića – Đurakovog. Đurakov, kao akademski slikar koji potječe iz šokačkih familija sela Bošnjaci, nastojao je spojiti dvije oprečne krajnosti: šokačku i seosku kulturu u kojoj je odrastao, te akademsko slikarstvo i lijepe umjetnosti kojima teži. Kroz svoje slike bilježi suvremeni život sela i njegovih mještana, ali uz svjesnost modernih umjetničkih tokova i dosad neisprobanih mješavina seoskih motiva sa slikarskim pravcima kao što su
regionalizam, nadrealizam i psihodelična grafika. Pružajući s tim spojevima dozu svježine i novosti u šokačku umjetnost, koja je dosad većinom prevladavala u naivnom i amaterskom slikarstvu, otvara se ne samo novi pravac, već i nove mogućnosti u oplemenjivanju slavonskog sela te poboljšanju njegove konkurentnosti i atraktivnosti.

Alen Kunst

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -