12 C
Vinkovci
Petak, 19 travnja, 2024.
NaslovnaAktualnoOd 18. veljače do 1. ožujka Županja slavi tradicijsku baštinu u sklopu...

Od 18. veljače do 1. ožujka Županja slavi tradicijsku baštinu u sklopu 55. Šokačkog sijela

- Oglas -

Ovogodišnje 55. šokačko sijelo, najznačajnija manifestacija tradicijske kulture županjske Posavine, održat će se od 18. veljače do 1. ožujka pod geslom “Jedva čeka da poklade dođu”, a cjelokupni program započet će radionicom izrade tradicijskih glazbala koja će biti održana sutra u Dječjem vrtiću Maslačak. U sklopu bogatog programa održat će se mnoge kulturne, folklorne, zabavne i sportske priredbe, među kojima su tradicionalne priredbe poput Večeri folklora, Sijela pučkih pisaca, Maloga šokačkog sijela i Pokladnog jahanja, a središnja svečanost otvorenja bit će 25. veljače u dvorani “Mladost”, kad će biti izabrana i najljepša djevojka odjevena u tradicijsko narodno ruho “Šokački cvit”. “Pobrinuli smo se da svi događaji koji se trenutno ne mogu održati, već ove godine dobiju svoji novi datum i budu održani. U svibnju i lipnju, nadamo se održani će biti koncerti Najboljih hrvatskih tamburaša – nama poznatijih kao Zlatni dukati, Petra Graše i Gibonnija. koji su sufinancirani s po 25.000 kuna, koje smo dobili putem natječaja „Jer svirati se mora 2“ Hrvatske glazbene unije. Točne datume koncerata naknadno ćemo objaviti”, kaže direktor Turističke zajednice grada Županje Kruno Šarić

U skladu s ovogodišnjim motom manifestacije, 20. veljače više od osamdeset jahača iz čitavog Srijema i Slavonije u narodnim nošnjama jahat će središtem Županje. Zaustavit će se na pet mjesta na kojima će ih domaćini dočekati pjesmom, plesom i ukusnim šokačkim delicijama. „Jahači su obučeni u tradicionalnu nošnju: špenzle, kožuh, rajtozne i čizme. Za Županju je specifičan običaj zataknuti rep od fazana na šubare. Nekad su ga nosili samo slobodni momci, a kasnije su taj običaj prihvatili i oženjeni. Danas se Šokačko sijelo ne može zamisliti bez pokladnoj jahanja, koje potječe još od vremena Vojne krajine kad su naši preci čuvali granicu na Savi“, poručuje predsjednik županjske Konjogojske udruge “Stari graničar” Marko Maroševac.

Foto: Đuro Karalić

Šokačko sijelo već 55 godina slavi šokačku radišnost, tradicijsku kulturu, a prije svega radost života. Šokačko je srce otvoreno kao ravnica, spremno ugostiti, počastiti, zapjevati, zaplesati, sve to na jednome mjestu okupljeno kako bi se predstavilo na ovoj smotri, poručuju organizatori ove tradicijske manifestacije pozivajući građane da dođu u Županju u nazoče nekoj od priredbi koje će biti održane u skladu s epidemiološkim mjerama. Iz županjske Turističke zajednice također skreću pozornost na Sajam Zlatne niti na kojem će se 20. veljače predstaviti mnogi obrtnici i poduzetnici, nositelji seoskog turizma i OPG-ovi. Sijelo pučkih pisaca na programu je 21., a Malo literalno sijelo 24. veljače. Sijelo će završiti po tradiciji Seljačkom zabavom na pokladni utorak, 1. ožujka koja će međutim biti upriličena samo za članove KUD-a Tomislav Županja.

A.Kunst

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -