test
25 C
Vinkovci
Četvrtak, 20 lipnja, 2024.
NaslovnaAktualnoMuzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijeljena Oznaka europske baštine

Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijeljena Oznaka europske baštine

- Oglas -

Iz Ministarstva kulture i medija izvijestili su kako je Europska komisija Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol dodijelila je Oznaku europske baštine (European Heritage Label).

Prvi hrvatski nositelj Oznake europske baštine od 2016. godine je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a od danas to prestižno europsko muzeološko i baštinsko priznanje za 2021. godinu nosi i Muzej vučedolske kulture i arheološki lokalitet Vučedol. U okviru selekcije za 2021. godinu, kandidirana je bila i Kolijevka višejezičnosti – Bašćanska ploča u kompleksu crkve sv. Lucije, navode iz ministarstva.

U obrazloženju se među ostalim navodi kako je muzej zadovoljio sve kriterije Oznake europske baštine, a posebno zbog toga što „ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici, s ciljem doprinosa „boljem razumijevanju Vučedolske kulture u europskom kontekstu, na temelju znanstvenih istraživanja vrijedne arheološke baštine.

Navedeno je i kako će uz svoje redovite aktivnosti, „muzej intenzivirati razmjene izložbi, razvijati svoju edukacijsku ponudu, ali i daljnje usavršavati muzejsko osoblje te omogućiti ciljanoj publici sudjelovanje u terenskim istraživanjima pod vodstvom arheologa.

Komisija je posebno vrednovala i činjenicu da je tijekom pandemije uzrokovane epidemijom Covid-19, muzej  „povećao svoju prisutnost na društvenim mrežama i razvio svoju ponudu za online posjetitelji kroz virtualne šetnje, izložbe, kvizove i časopise. Prilikom razvoja takvih projekata, muzej je surađivao ​​s umjetnicima, fotografima, glumcima, glazbenicima, dizajnerima i drugim kreativcima“, što je dodatno povećalo vrijednost muzeološke prezentacije. Komisija je također istaknula i težnju muzeja „da poveća svoju vidljivost i utemeljenjem arheološke škole koja će surađivati sa sličnim znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu, što bi činilo osnovu interdisciplinarnog Centra za indoeuropske studije arheologije, genetike, lingvistike i druge discipline temeljene na stoljetnom arheološkom istraživanju toga područja“.

Popis dvanaest novih lokaliteta kojima je Europska komisija dodijelila Oznaku europske baštine: 
https://culture.ec.europa.eu/news/commission-announces-12-new-european-heritage-label-sites

Mapa lokacija s Oznakom europske baštine: https://geo.osnabrueck.de/ehl/EN/map

Đ.K.

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -