13 C
Vinkovci
Petak, 26 travnja, 2024.
NaslovnaAktualnoŠokački stan kod Vinkovaca postaje gastronomski centar izvrsnosti

Šokački stan kod Vinkovaca postaje gastronomski centar izvrsnosti

- Oglas -

U posljednje dvije godine Šokački stan stasao je u svojevrsni gastronomski
centar u čijem se autohtonom prostoru stvarao jedan inovativni turistički
proizvod, ali i promicao regionalni gastro turizam. Projekt “Panonnia Gourmet”
istražio je autentičnu hranu i prikupio recepte, čuva ih, promiče i servira kroz
dva gastronomska centra, a što je sve donio predstavljeno je današnjoj završnoj
aktivnosti.

Na periferiji grada Vinkovaca, Šokački je stan, koji datira iz 19. stoljeća, ovim
projektom obnovljen u mjesto sažimanja prirode, tradicije i gastronomije pod
okriljem Gourmet centra. Punog naziva Autentični gastronomski okus za održivi
socio-ekonomski razvoj prekogranične regije “Panonnia Gourmet” od nekadašnjeg
Pikovog stana napravio je prostor za opuštanje i uživanje u prirodi, tradiciji i kulturi,
a preko zajedničkog brenda „Eat Pannonia“ promovirani su novo razvijeni turistički
proizvodi. I to kroz dva gastronomska centra – u Vrdniku i u Vinkovcima.

Detaljnije o projektu prekogranične suradnje rekla je voditeljica projekta iz
Vinkovačke razvojne agencije VIA, Marina Hodak Domaćinović.

„Kroz razvoj zajedničke gastro ponude, rast kapaciteta sudionika i sveukupno
povećanje atraktivnosti prekogranične suradnje, turizam se prepoznaje kao jedan
od ključnih čimbenika za gospodarski rast. Kroz Gourmet akademiju polaznici
imaju priliku upoznati tradicionalna jela, sirovinama s područja i načinima njihove
upotrebe kroz stare i zaboravljene, ali inovativne recepture”, rekla je Domaćinović
dodavši kako će projekt donijeti pozitivan utjecaj na cjelokupni regionalni turizam, a
upravo on je glavni pokretač nekih novih sadržaja i novih ideja.

Radovima je obuhvaćena rekonstrukcija oko 600 kvadrata glavne zgrade Šokačkog
stana, od krova, trijema i fasade preko blagovaonice, kuhinje i ureda, do uređenja
dvorišta s novom ogradom. U planu su i mnogi dodatni sadržaji koji će naknadno
konkurirati za EU potpore.

Nositelj projekta je Sveučilište Educons iz Novog Sada, a partner na projektu je
Turistička zajednica općine Irig iz susjedne Republike Srbije.

Razvojna agencija Grada Vinkovaca VIA iznijela je projekt koji je rezultirao
posebno atraktivnim radionicama među kojima je prikazan običaj svinjokolje,
suvremene prezentacije tradicionalnih slastica i domaćih jela. Rezultate je sumirala I
ocijenila direktorica VIA-a Danijela Slipčević.

„Prije samo 24 mjeseca ovaj Šokački stan bio je potpuno neiskorišten turistički
potencijal, a danas svjedočimo jednoj novoj turističkoj priči na području grada
Vinkovaca. Svjedočimo i tome kako naše ideje mogu postati i stvarna djela, osobito
uz pomoć fondova iz Europske unije. Znali smo da smo na dobrom putu i da ne
smijemo tu stati pa koristim i ovu priliku pozvati sve nazaposlene kuhare i konobare
da nam se jave i da postanu dio Šokačkog stana”, istaknula je Slipčević.

Turizam je doživljaj, on je priča, a ovdje progovara jezik identiteta, suradnje, pitomosti
i rada čovjeka bogate prošlosti kroz projekt koji promišlja svoju budućnost. Grad
Vinkovci od početka je uključen prepoznavši projekt na koji danas može biti ponosan
svaki Vinkovčanin.

„Gotovo da i nema Vinkovčana koji barem jednom nije ovdje provodio vrijeme. Želja
nam je ovdje otvoriti restoran, da kuhari i konobari ovdje pronađu svoje radno mjesto i
da ovdje iznikne jedna nova gastrono mska ponuda. Ovaj prekrasan prostor sigurno
može doprinijeti našoj turističkoj ponudi”, riječi su gradonačelnika Vinkovaca
Ivana Bosančića.

Cilj projekta prekogranične suradnje je povećanje atraktivnosti, razvoj inovativnog i
integriranog turističkog proizvoda i promocija regionalnog gastro turizma kao
alternativnog i inovativnog oblika. Projektne aktivnosti uključuju mapiranje lokalnih
resursa i identifikaciju autentične hrane, recepata i događaja relevantnih za razvoj
specifične gurmanske ponude, svi resursi se dokumentiraju i transformiraju u alate
informacijske i komunikacijske tehnologije, poput karata i mobilnih aplikacija. Kako se
turizam prepoznaje kao jedan od ključnih čimbenika za gospodarski rast, uspostava
modela održivog turizma nesumnjivo dovodi do povećanja regionalnog gospodarstva.

Osim u povezivanju prehrambene industrije s turističkim sektorom, uloga Grada
Vinkovaca je uspostava lokalnih proizvodnih sustava i uvođenje brendiranja projektnog
područja kao prepoznatljive kulinarske turističke destinacije temeljene na resursima i
regionalnim specifičnostima, kulturnoj baštini i tradiciji, a odgovoran je i za obnovu i
revitalizaciju Šokačkog stana i opremanje “Gourment Centra”.

Turistička organizacija općine Irig provela je promotivne aktivnosti na kojima je
predstavljena imovina i ukupna atraktivnost destinacija, a projekt je promoviran na
sajmovima te će biti domaćin i završne konferenciju u Vrdniku. Ukupna vrijednost
projekta je 1.489.479,43 € te je sufinanciran iz IPA II. programa, u iznosu 968.161,63
€ ili 65 %. Razdoblje provedbe projekta obuhvatilo je 24 mjeseca.

U sklopu današnje završne aktivnosti projekta održano je i kulinarsko natjecanje
u kuhanju graha s domaćom kobasicom. Pred žirijem je bio težak zadatak, a svoja
jela predstavilo je ukupno sedam ekipa, od kojih su tri ekipe bile izvan
konkurencije. Najbolji grah skuhala je ekipa Igora Sebastijana, na drugom mjestu
je bila ekipa Filipa Zovkića, dok je na trećem mjestu završila ekipa Zlatka
Martina
.

Novosti/A.K.

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -