25 C
Vinkovci
Nedjelja, 19 svibnja, 2024.
NaslovnaAktualnoPrvi od ove godine 339 najavljenih kruzera pristao kod Vukovara

Prvi od ove godine 339 najavljenih kruzera pristao kod Vukovara

- Oglas -

VUKOVAR, U ožujku 2002. godine kod Vukovara je pristao prvi turistički riječni kruzer s turistima iz svijeta. Bio je to početak kruzing turizma u Vukovaru koje iz godine u godinu ostvaruje sve bolje i kvalitetnije rezultate. Prije nekoliko dana s pristajanjem prvoga ovogodišnjeg riječnog kruzra, u kojemu je bilo 100 turista iz SAD-a, otvorena je ovogodišnja turistička kruzing sezona. Prema najama iz Turističke zajednice grada Vukovara ove godine će kod Vukovara pristati 339 luksuznih turističkih riječnih kruzera. Ta brojka može biti i veća ali pristajanje ovih 339 je do sada najavljeno. Na taj način će u Vukovar posjetiti oko 50.000 turista iz cijeloga svijeta.

Putnici s prvoga ovogodišnjeg kruzera 10 dana plove od Budimpešte do Bukurešta gdje će se ukrcati u avion i uputiti nazad u SAD.

“Ove godine Vukovar bilježi okruglu obljetnicu – 20 godina od uplovljavanja međunarodnih kruzera u riječnu luku Vukovar. 2002. godine pristao nam je prvi kruzer, a danas ih imamo 339 najavljenih za ovu godinu. Imamo razloga biti optimistični po pitanju kruzing sezone koja završava sredinom studenog, naravno, ukoliko krizna globalna situacija na to ne bude znatno utjecala“, rekla jke direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić.

Ranijih godina bila je praksa da su turisti s kruzera odmah poslije pristajanja u Vukovar sjedali u autobuse i odlazili put Osječko – baranjske županije. Zadnjih godina ti turisti sve više se interesiraju i za vukovarske turističke atrakcije poput muzeja koji ove sezone bilježe veći broj najavljenih organiziranih dolazaka.

„Drago nam je što najave za ovu godinu možemo usporediti s rekordnom 2019. godinom kada je u Vukovar uplovio 351 kruzer. Veseli nas činjenica da se u ovim izazovnim vremenima kruzing oporavlja. Dunav je naš potencijal u turističkom smislu, a razvoj vukovarskog turizma prate izuzetno dobre brojke koje smo zabilježili i protekle godine u vidu dolazaka i noćenja turista“, rekao je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

Vukovar u 2022. godinu ušao s odličnim turističkim rezultatima. Prošle godine posjetilo ga je više od 11,5 tisuća gostiju, a ostvareno je 27,5 tisuća noćenja. U 2021. godini otvoreno je i šest novih smještajnih objekata, pa ih je danas u Vukovaru ukupno 52 s više od 1.040 kreveta. Jednako tako, temeljem recenzija gostiju koji su prošle godine posjetili Vukovar kvaliteta turističke ponude i usluge u Vukovaru ocijenjena je s visokih 93.41%, čime je za 1.48% nadmašena ocjena iz 2020. godine. Ovogodišnja kruzing sezona u Vukovaru traje do polovice studenog mjeseca.

AUTOR: Ivan Matić

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -