test
20 C
Vinkovci
Četvrtak, 20 lipnja, 2024.
NaslovnaAktualnoU Varaždinskoj županiji strani gosti po prvi puta ostvarili više noćenja od...

U Varaždinskoj županiji strani gosti po prvi puta ostvarili više noćenja od domaćih

- Oglas -

Kolika je želja za putovanjem, stjecajem novih doživljaja, upoznavanjem novih kultura, druženjem i općenito turizmom dokazuju turistički podaci za 2021. Naime, u Varaždinskoj županiji je u 2021. ostvareno ukupno 73 595 dolazaka i 153 197 noćenja, čime je ostvareno 82 posto noćenja iz rekordne, pretpandemijske 2019. U odnosu na 2020., to je 61 posto više dolazaka i 66 posto više noćenja, navodi Hrvatska turistička zajednica.

Domaći turisti su već od veljače počeli značajnije posjećivati Varaždinsku županiju, a do sredine srpnja strani gosti su preuzeli vodstvo i ostvarili više noćenja. Taj trend nastavljen je do kraja godine. Tako je 2021. prva godina u kojoj je broj noćenja stranih gostiju (52,5 posto) u ovoj županiji premašio broj noćenja koja ostvaruju domaći gosti (47,6 posto). Najviše inozemnih noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske, Ukrajine, Češke i Austrije. Po prvi put zabilježen je i značajniji porast turista iz istočne Europe koji se u Varaždinskoj županiji zaustavljaju na putu do mora, boraveći ondje jednu ili dvije noći.

Uz razvijanje projekta Kuće za odmor s pričom, ruralni dijelovi Varaždinske županije bilježe porast udjela noćenja. Turizam tako više nije centraliziran samo u Varaždinu ili Trakošćanu, a uz dodatno podizanje kvalitete turističke ponude stvaraju se temelji za njezin snažniji iskorak kao vodeće turističke destinacije u širem okruženju.

Foto: Pixabay

U Varaždinskoj županiji strani gosti prvi put ostvarili više noćenja od domaćih | Business HTZ

Lorena Draženović

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -