test
20 C
Vinkovci
Četvrtak, 20 lipnja, 2024.
NaslovnaAktualnoSedamdesetak jahača i jahačica projahalo Vinkovcima u pokladnom jahanju uz pjesmu momačku...

Sedamdesetak jahača i jahačica projahalo Vinkovcima u pokladnom jahanju uz pjesmu momačku i djevojačku

- Oglas -

Više od 70 jahača projahalo je u subotu Vinkovcima u sklopu 19. Vinkovačkog pokladnog jahanja, tradicijskog običaja koji se u vrijeme od blagdana Sveta tri kralja do pred početak Korizme održava u Slavoniji. Naime, kako se može iščitati i zapisa onoga doba, graničari koji su čuvali granicu na Savi išli su na pokladni ponedjeljak jahati kroz selo kako bi provocirali Turke preko Save. Usput su se zaustavljali po kućama gdje je bilo jela i pića i mladih djevojaka, koje su ih častile krofnama.

Foto: Đuro Karalić

Riječ je dakle o običaju koji seže još u doba austro-ugarske Vojne krajine da bi se i po njenu ukinuću redovito održavala u mnogim negdašnjim slavonskim vojnokrajiškim mjestima sve do pred 2. svjetski rat, a ponovno je obnovljena u nizu slavonskih gradova i sela nakon Domovinskog rata. Organizator 19. Vinkovačkog pokladnog jahanja bila je Udruga Vinkovački šokački rodovi. “Drago nam je da se ovoliko jahača okupilo danas u Vinkovcima. Međutim, brojka u konačnici nije uopće bitna, niti je važno imala li nas 70 ili 20. Važno je da se običaji poput ovoga ne zaboravljaju i njeguju, a posebice nas raduje što nam se pridružuje sve više mladih jahača i zaljubljenika u konje”, kaže predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova Zvonimir Liščić.

Foto: Đuro Karalić

Na Trgu bana Josipa Šokčevića u središtu grada jahače su dočekali i pozdravili vinkovački gradonačelnik i njegov zamjenik Ivan Bosančić i Josip Romić te predstavnici Turističke zajednice grada Vinkovaca uz velik broj građana, oduševljenih što se očuvao ovaj vrijedan tradicijski običaj. Dobro raspoložen, gradonačelnik Ivan Bosančić nije odlio da zajaše jednog od konja. .”Već 19 godina njegujemo ovu tradiciju,  a velik broj naših sugrađana koji su se okupili ovdje u središtu garada svjedoči da smo na dobrom putu. Ne zovu se Vinkovci uzalud prijestolnicom tradicijske kulture. Ovo je samo jedan dokaz više tomu”, rekao je gradonačelnik Bosančić nazdravljajući s jahačima rakijom dok su vrijedne domaćice nudile tradicionalne nareske poput kulena i kobasice, a od slatkoga neizostavne slavonske krofne s pekmezom te u modernijoj verzijom i s čokoladom.

Foto: Đuro Karalić

“Ovo je prelijep običaj koji se ne propušta. Volim konje i rado iz jašem i ne znam kako bih vam opisao taj osjećaj kada zajedno s konjem činite jedno biće”, kaže Ivan Šibonjić član Konjogojske udruge Čilaš iz Komletinaca. Sedamdesetak jahača spremljenih u tradicionalna šokačka ruha jahali su vinkovačkim ulicama, da bi ih pred kućama ili u dvorištima kuća, na postajama, dočekivali i častili domaćini. Bilo je tu pjesme pa i plesa, poznatih pokladnih napjeva i bećarca, drumarca i svatovca kojo su se orili Vinkovcima, a sutra već u Županji u sklopu najave 55. Šokačkog sijela te u narednim danima i u drugim mjestima, i tako sve do 1. ožuka i Čiste srijede i početka korizme kada dolazi jedno drugo razdoblje, a šokačka razigranost i pjesma bit će pohranjena do slijedeće zgode i prilike.

L.D.

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -