test
25 C
Vinkovci
Četvrtak, 20 lipnja, 2024.
NaslovnaAktualnoŠokački stan na Sopotu postao mjestom obuke slavonskih i vojvođanskih kuhara za...

Šokački stan na Sopotu postao mjestom obuke slavonskih i vojvođanskih kuhara za pripravu tradicionalnih jela

- Oglas -

Prva u niz kulinarskih radionica započela je danas na Šokačkom, bivšem PIK-ovom stanu, a sve u sklopu projekta međugranične suradnje „Pannonia Gourmet” koji Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA provodi s partnerima iz Novog Sada, Univerzitetom Educons i Turističkom zajednicom vojvođanske općine Irig, a koji za zajednički cilj imaju promicati regionalni gastronomski turizam te pokrenuti jedinstvenu gastro akademiju na ovom području.

„Sudionici akademije kuhat će tradicijska jela na moderan način. Kuhari iz Hrvatske i Srbije pokazat će neke svoje recepte koji će biti prilagođeni našem području, a u travnju ćemo onda na završnoj konferenciji predstaviti sve recepte i jela koje smo radili tijekom ova tri ciklusa radionica”, pojasnila je direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević.

Foto: Grad Vinkovci

Po njezinim riječima, jedan do ciljeva cijelog projekta je i stvaranje zajedničkog brenda „Eat Pannonia“ namijenjen vlasnicima ugostiteljskih objekata, kako poslodavcima tako i njihovim zaposlenicima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ostalim dionicima uključenima u turizam i ugostiteljstvo u regiji. “Ova prekogranična suradnja će rezultirati kuhanjem naših autohtonih recepata, ali i promocijom domaćih OPG-ova i njihovih proizvoda koje će polaznici koristiti tijekom kuhanja”, kazala je Slipčević.

Među sudionicima bio je i mentor kuhar iz Srednje strukovne škole Vinkovci Mario Janocik koji se predstavio kuhanjem lovačkog gulaša. „Luk, srnetina, junetina, svinjetina, gljive i začini su glavni sastojci, ali uz sve to jako je važna i ljubav prema jelu koji radimo. Potrebno je imati malo „šlifa”, a ja ću se potruditi sve to prenijeti na polaznike”, rekao je Janocik.

Foto: Grad Vinkovci

Radionici je nazočan bio i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Svi koji to budu htjeli imat će priliku ovdje nešto naučiti i tako dodatno razvijati naš turizam i gastronomiju te svijetu pokazati što sve imamo za ponuditi. Nadam se da ćemo i dalje razvijati ovaj projekt i kroz buduće suradnje s našim partnerima učiniti prostor Sopota i Šokačkog stana jednim izletištem za sve naše sugrađane, ali i sve one koji će doći u naše Vinkovce i uživati u gastronomiji, prirodi, u poučnim stazama i našoj povijesti”, poručio je prvi čovjek grada na Bosutu.

Foto: Đuro Karalić

G.I.O.

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -