asd
25 C
Vinkovci
Subota, 20 srpnja, 2024.
NaslovnaAktualnoVinske priče Srijema drugi put u Splitu

Vinske priče Srijema drugi put u Splitu

- Oglas -

Kad vinska radionica započne s pričom o mirisima duda, srijemskim rijekama na kojima su i najiskusniji veslači dobili žuljeve, obnovljenim dvorcima u kojima su danas atraktivni muzeji, slikovitim prikazima pitomih pejzaža… tada znate da ćete dobiti kompletan doživljaj, jer kako odijeliti eno-gastro iskustvo od onog turističkog?! I odmah ćete poželjeti otputovati u miran Srijem na vinorodne padine Fruške gore, a da još niste ni popili prvi gutljaj vina.

Tako izgledaju već tradicionalne Vinske priče Srijema, degustacijske radionice u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije. Ovaj put u Splitu, a to je drugo predstavljanje u ovom gradu, uz najfinije zalogaje iločkog hotela Dunav s Michelinovom preporukom, degustiralo se sedam bijelih vina iz šest srijemskih vinarija.

Za piće dobrodošlice osvježavajući, lagan i pitak Čobankovićev pjenušac extra brut, dobar uvod u nježan Rajnski rizling iz 2020. vinarije Papak, prekrasan Sauvignon bijeli iz 2021. vinarije PZ Trs i odličnu mineralnu Buhačevu Graševinu Liska iz 2021.

Foto: Mario Alajbeg

Slijedili su poznati Pinot sivi iz 2021. ponovo iz vinarije Čobanković, snažnija Dragunova polusuha Graševina iz 2021. i za kraj Traminac Principovac iz 2019. Iločkih podruma.

„Nježna, lagana, mineralna vina sljubljuju se s laganima jelima, vina svijetlih boja savršeno se kombiniraju uz jela jednakih nijansi poput paštete od sira i medvjeđeg luka u košarici od tijesta s potpisom hotela Dunav, ali i svijetlim dalmatinskim rižotima s kozicama. Vina punijeg tijela, intenzivnijih boja poput Dragunove graševine sljubljuju se sa začinjenijim jelima poput slavonskog kulena ili dalmatinskog tingula, dok Traminac Principovac savršeno ide uz slatke zalogaje“, otkrila je nekoliko trikova poznata splitska sommelierka Kristina Jukić, koja je uz direktoricu TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujanu Bušić Srpak i vlasnicu hotela Dunav Željku Kovčaliju, sudionike radionice povela na emotivno putovanje Srijemom.

Dodala je kako se ugodno iznenadila iznimnom kvalitetom vina i modernim pristupom srijemskih vinara, ali i odličnim odnosom cijene i kvalitete te se nada kako će se barem dvije tri etikete naći i u prestižnim dalmatinskim restoranima i vinskim barovima, jer ova vina to svakako zaslužuju.

Foto: Mario Alajbeg

„Vina srijemskog vinogorja najljepša su pozivnica da nas posjetite i uživate u mirisima i okusima Srijema i Slavonije. Priliku imate već 10. i 11. lipnja za vrijeme četvrtog Festivala traminca u iločkom hotelu Dunav. A već 2. srpnja, u prekrasnim vinogradima na najistočnijem vinorodnom položaju Radoš, na imanju obitelji Papak, očekuje vas tradicionalni Pjenušavi srijemski doručak na kojem sudjeluju najpoznatiji iločki vinari“, istaknula je Rujana Bušić Srpak. 

Promo/A. Kunst

- Oglas -
- Oglas -

POPULARNO

- Oglas -